Kjære venner, det er en usynlig, men veldig aktiv virkelighet i livet, dvs. ødeleggelsen av Satan som vi skal få høre fra kommende søndags lesninger. Peter advarte sine etterfølgere at «djevelen, går omkring som en brølende løve for å finne noen å sluke«. (1 Pet. 5,8). På grunn av djevelens ødeleggelse faller vi mange ganger for hans fristelser. Noen ganger lytter vi til djevelen uten å høre på Gud. La oss alltid høre på Guds Ord – Ordet som lærer oss hvordan Satan alltid ødelegger oss, og hvordan vi kan bli kvitt ham. Måtte Gud være barmhjertig med vår skrøpelighet.

Kjære venner, teksten vi skal få høre fra første Mosebok er en del av en ouverture som angir tema for hele Bibelen: Mennesket som er skapt i Guds bilde er samtidig fristet til å gjøre det onde. Mennesket kan ligne på Gud ved å gjøre det gode… ved å ta ansvar for hans skaperverk og å arbeide for rettferdighet og fred blant menneskene. Det er egentlig ikke syndefallet og arvesynden som står i fokus, heller ikke kvinnen som frister og Jahve som straffer. Teksten viser hvordan mennesket som forvalter av Guds skaperverk oppfører seg imot det uforklarlige onde som finnes i verden. Bibelen fastslår nøkternt at det onde finnes og at det frister. Mennesket er en skapning, og som mann og kvinne er de et bilde på Gud, men ikke lik Gud, Skaperen. Kvinnen lar seg friste til å overskride den grensen som finnes mellom Skaperen og skapningen: Hun vil bli lik Gud. Mannen følger henne. Mennesket blir avslørt som mann og kvinne og ser med skam på hverandre. Enheten mellom mann og kvinne ble brutt. De legger skylden på hverandre og frasier seg derved ansvar. Men Gud svikter dem ikke. Det onde blir straffet for at mennesket kan leve videre. Gud er barmhjertig og satser stadig på nytt på mennesket, ved at vi bekjemper det onde og fritt og ansvarsbevisst velger å ligne Gud ved å handle rett. En jødisk Rabbi sier: Menneskets store skyld er ikke at det stadig synder, fordi fristelsen er sterk og motstandskraften svak. Menneskets store skyld derimot er at det nekter å ta imot tilgivelsen som Gud stadig tilbyr. Sagt på en annen måte: Det å synde er menneskelig og tilgivelig, men det å la være å omvende seg eller å nekte å ta imot tilgivelsen, det er utilgivelig. Det er akkurat det Jesus kaller i evangeliet: synden mot den hellige Ånd. Å nekte å ta imot tilgivelsen ved å påstå at den som gir tilgivelsen nemlig: Gud – Jesus – den hellige Ånd – er besatt av det onde. Jesus hadde nettopp kalt til seg de 12 til å være hans faste følgesvenner. Tolv menn som han kunne sende ut for å forkynne og gi makt til å drive ut demoner. «Så kommer han hjem og en stor mengde folk strømte sammen, blant dem en gruppe lovkyndige fra Jerusalem som beskyldte Jesus å ha djevelske kontakter med demonenes overhode: Beel-Zebul». Interessant nok omtaler ikke de skriftlærde ham som «Satan», men som «Beelsebul». Han er Ekrons gud (jf. 2. Kongebok 1:1-18). Navnet er assosiert med frafall fra tro på den sanne Gud. Med noen lignelser forteller Jesus at det er falske anklager og til slutt et profetisk ord: «Sannelig det skal dere vite, at alt skal bli menneskene tilgitt, deres synder og alle deres gudsbespottelser, så mange de enn er. Men den som spotter den hellige Ånd, han får aldri tilgivelse, men forblir skyldig i en evig synd». Markus forklarer: «Dette sa han som svar på det de hadde sagt – at han var besatt».

Kjære venner, Jesus er kommet for å forkynne et Guds rike hvor de lamme og blinde, de handikappede og spedalske skal få sitte ved et vel forsynt bord. Han ønsker en verden hvor en samaritaner med kjærlighet tar seg av en nesten ihjelslått jøde, hvor sjefene vasker føttene til deres tjenere og hvor fattige får nok mat, drikke og klær. Jesu familie består av de mennesker som gjør Guds vilje…. som tror på ham og samarbeider med ham i den samme Guds Ånd. Om vi kaller oss selv Kristi brødre og søstre, da vet vi i hvert fall nå hva det innebærer. Han utfordrer ikke bare vår tro, men han vil også få oss på sin side i kampen mot det onde i verden. Vi vet at Jesu mor Maria kom til å tro på ham, hos henne befinner vi oss i godt selskap, og sammen med henne vil vi kunne vokse i troen på Faderen, Sønnen og den hellige Ånd. AMEN.

Riktig god helg!

p. Joseph